Skip to main content

Το Internet όπως το ξέρουμε μπορεί σύντομα να αλλάξει…με τα memes!

WHAT DO YOU MEME?

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να απαγορεύσει τη χρήση των memes και το Internet φυσικά αντιδρά! Το άρθρο 13 της  πρόσφατα προτεινόμενης οδηγίας στο νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στην διαχείριση και τους κανονισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο, έρχεται για να κάνει τη ζωή μας πιο ξενέρωτη.

απαγόρευση memes ευρωπαϊκή ένωση

Σύμφωνα με αυτό, θα χρησιμοποιείται αυστηρή νομική διατύπωση που θα εφαρμόζεται σε κάθε φύσεως τέχνη “είτε δημιουργείται σε κάποιο στούντιο ή στο δωμάτιο κάποιου σπιτιού, είτε διαδίδεται τοπικά ή διαδικτυακά, είτε δημοσιεύεται σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο.

Τι θα κάνουν Facebook, Twitter και YouTube για την απαγόρευση των memes

Αν νομίζετε ότι αυτός ο νόμος είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, σκεφτείτε το ξανά. Το μόνο που έχουν να κάνουν όλες οι πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube είναι απλά να σκανάρουν αυτόματα όλες τις αναρτήσεις που ανεβάζουν οι χρήστες. Αν αυτές παραβιάζουν το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων ή περιέχουν hate speech αυτόματα θα κατεβαίνουν!

απαγόρευση memes ευρωπαϊκή ένωση

Ο όρος meme επινοήθηκε το 1976 από τον Richard Dawkins στο βιβλίο του “The Selfish Gene”. Τα internet memes αποτελούν ένα υποσύνολο αυτής της έννοιας και πρωτοεμφανίστηκαν σαν έννοια το 1993 από τον Mike Godwin. Από τότε αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιντερνετικής κουλτούρας και έναν από τους λόγους που εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο γελάνε καθημερινά.

Caption Kim’s expression – #9gag #trumpkimsummit #theoffice #petty #besthaircut

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 9GAG: Go Fun The World (@9gag) στις

Τα μέλη της επιτροπής νομικών ζητημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισαν έστω και οριακά τα σχετικά άρθρα, στις 20 Ιουνίου.

Η επιστολή Tim Berners-Lee

Πριν από λίγες μέρες ο συνιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales, ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού, Tim Berners-Lee και περισσότερα από 70 άλλα διάσημα ονόματα του διαδικτύου, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή ενάντια στο άρθρο 13.

Η ανοικτή επιστολή περιγράφει το άρθρο 13 ως “επικείμενη απειλή για το μέλλον αυτού του παγκόσμιου δικτύου”.

“Το άρθρο 13 κάνει ένα πρωτοφανές βήμα προς τη μετατροπή του Διαδικτύου από μια ανοιχτή πλατφόρμα ανταλλαγής και καινοτομίας σε ένα εργαλείο για την αυτοματοποιημένη παρακολούθηση και έλεγχο των χρηστών του”, αναφέρει η επιστολή.

Νωρίτερα φέτος, μια ομάδα 169 Ευρωπαίων ακαδημαϊκών που ειδικεύονται στην πνευματική ιδιοκτησία κάλεσε τους ευρωβουλευτές να απορρίψουν τα «λανθασμένα» σχέδια. Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι «ενδέχεται να παρεμποδίσουν την ελεύθερη ροή πληροφοριών που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία»

Ο πόλεμος ξεκίνησε και είμαστε περίεργοι να δούμε που θα καταλήξει.

ΥΓ Εμείς θα συνεχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε στα stories μας και όχι μόνο!

Giannis Sarridis

Συντάκτης Giannis Sarridis

Account Manager at Flipside Digital Marketing

Περισσότερα άρθρα του Giannis Sarridis

Αφήστε μια Απάντηση