Skip to main content

Είσαι έτοιμος να κάνεις για την επιχείρηση σου, το μεγάλο βήμα στο διαδίκτυο; Το έκανες ήδη, όμως οι επιλογές σου δεν απέδωσαν όσο θα περίμενες και η προσπάθεια έμεινε στάσιμη; Ή μήπως δεν γνωρίζεις τι θα ήταν χρήσιμο και αποδοτικό για το δικό σας πεδίο ενδιαφέροντος; Όποια περίπτωση και αν σε αφορά, είναι σημαντικό να πάρεις ορισμένες αποφάσεις! Και αυτό προτού επιλέξεις να πάρεις έναν δρόμο από τον οποίο θα βγεις δύσκολα ή θα οδηγήσει την επιχείρηση σου σε αδιέξοδο!

Ο αρχικός σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες σου για τα πρώτα βήματα στο διαδίκτυο -όχι απλά μπορεί- αλλά θα σου γλυτώσει χρόνο και χρήματα. Ακολούθησε τις παρακάτω απλές συμβουλές και βάλε γερά θεμέλια στη νέα προσπάθεια σου. Είτε αποφασίσεις μόνος, είτε χρειαστείς βοήθεια από ένα Digital Marketing Agency όπως το δικό μας -με ιστορία στην κατασκευή ιστοσελίδων στη Θεσσαλονίκη και πελάτες σε όλη τη χώρα- η επιλογή είναι δική σου και θα σε ακολουθεί σε όλη σου την πορεία.

Εταιρική Ταυτότητα και Όνομα Domain

Πριν ξεκινήσεις, είναι σημαντικό να έχεις μια καλή εικόνα για την εταιρική σου ταυτότητα. Συγκεκριμένα για την εταιρική σου ταυτότητα στο διαδίκτυο! Το όνομα της επιχείρησης, το λογότυπο και το ύφος της (τρόπος προσέγγισης πελατών και τρόπος εμφάνισης) είναι ορισμένα βασικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να γνωρίζεις εξ αρχής. Αυτά άλλωστε θα σε οδηγήσουν και στο δεύτερο -σημαντικότατο- βήμα, την επιλογή του ονόματος χώρου (κατοχύρωση domain name).

Το domain name αποτελεί τη διεύθυνση της εταιρίας σου στο διαδίκτυο. Όπως και για τα φυσικά καταστήματα, έτσι και εδώ οι πελάτες θα έρθουν στο eshop σου, επισκέπτοντας την! Το domain name που θα επιλέξεις, θα πρέπει (στις περισσότερες περιπτώσεις) να είναι σχετικό με την επιχείριση, να μην είναι πολύ μακρύ και εάν είναι δυνατόν να περιέχει πληροφορία για αυτή.

Φυσικά θα πρέπει να είναι και διαθέσιμο! Oπότε εάν ακόμη το σκέφτεσαι, κατοχύρωσε το για να μην το προλάβει κάποιος άλλος! Η κατάληξη του ονόματος χώρου είναι επίσης σημαντική. Καλό είναι να αποφεύγονται για την Ελλάδα, καταλήξεις πέραν των .gr ή για μεγαλύτερα sites .com (εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις). Σχετικά με τις καταλήξεις domain .ελ που εμφανίστηκαν τελευταία, όπως φάνηκε εξ αρχής δεν θα αποκτήσουν απήχηση.

Φιλοξενία Ιστοσελίδας και Υποστήριξη στα Μέτρα σου

Νέα ιστοσελίδα ή shop; Κάντε το σωστά! - Κατασκευή Ιστοσελίδων - Flipside Digital MarketingΕπέλεξες το όνομα, τώρα θα πρέπει να του δώσεις και τον χώρο για να αναπτυχθεί! Το σημαντικό στην κατασκευή ιστοσελίδων και τη φιλοξενία τους, είναι να καταλήξεις σε μια λύση σύμφωνα με τις ανάγκες σου σήμερα και στο προσεχές μέλλον. Εάν σκοπεύεις να κατασκευάσεις ένα απλό εταιρικό website, οποιοδήποτε από τα οικονομικά πακέτα της αγοράς, πιθανότατα θα σε καλύψει. Αρκεί να κάνεις έναν τυπικό έλεγχο για την εμπειρία και την φήμη της εταιρίας που τα παρέχει. Έτσι ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεων!

Εάν πρόκειται για κατασκευή eshop μικρού μεγέθους, μεγάλου ή ενός εταιρικού portal, η επιλογή της φιλοξενίας θα πρέπει να γίνει προσεκτικά. Απευθύνσου σε έναν επαγγελματία που θα κάνει έλεγχο των αναγκών σου και θα προτείνει τις καλύτερες λύσεις. Υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές διακομιστών για να επιλέξεις. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τον χώρο που δίνουν, τις επιδόσεις και τη συμβατότητα τους με τις διάφορες τεχνολογίες. Συνεπώς, εάν δεν σου προσφέρονται οι επιλογές που θα έπρεπε να έχεις για να αποφασίσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες και το budget σου, ψάξε το περισσότερο!

Ακόμη, θα χρειαστείς υποστήριξη για την ιστοσελίδα; Θα διαχειρίζεστε μόνοι σας το ηλεκτρονικό κατάστημα ή το blog, ή θα χρειαστείς βοήθεια; Θα είναι καλό για την εταιρία σου να τα σκεφτείς αυτά από την αρχή και να τα λάβετε υπ’όψιν στην αρχική επιλογή, γιατί αργότερα θα βρίσκεστε ήδη στο μονοπάτι. Γι’ αυτό το λόγο και στη Flipside Digital Marketing δίνουμε εξ αρχής στους πελάτες μας τις επιλογές υποστήριξης και hosting που τους ταιριάζουν. Έτσι, είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα χρειαστούν.

Τι είδους Πλατφόρμα Διαχείρισης (CMS) να Επιλέξω;

Πολλές φορές για εκείνον που κάνει τα πρώτα του βήματα στο διαδίκτυο και στην κατασκευή ιστοσελίδων, η πλατφόρμα όπου θα στήσει τη νέα του ιστοσελίδα δεν αποτελεί μεγάλο ζήτημα. Είναι όμως ακόμη μια πολύ σημαντική επιλογή που θα σε ακολουθεί στο μέλλον. Η επιλογή δηλαδή μιας γνωστής – ανοιχτού κώδικά, ή μιας προσαρμοσμένης πλατφόρμας διαχείρισης ιστοσελίδων. Την επιλογή των sites που διαφημίζουν δωρεάν δημιουργία ιστοσελίδων, δεν την αναφέρω. Αυτά συνήθως αφορούν εξαιρετικά μικρά websites και το αποτέλεσμα είναι συχνά απογοητευτικό.

Custom ή Ανοιχτού Κώδικα;

Γνωστές πλατφόρμες διαχείρισης (CMS) με σημαντική χρήση σήμερα, αποτελούν το WordPress, το Magento, η Joomla, το Opencart κ.α. . Κάποιες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή ιστοσελίδων, επιλέγουν να δημιουργήσουν ένα δικό τους CMS, κατασκευάζοντας τις ιστοσελίδες τους μέσω αυτού. Η επιλογή μιας custom πλατφόρμας, αποτελεί μια λύση μεγαλύτερου ρίσκου. Ουσιαστικά, επιλέγεις να συνεργαστείς αποκλειστικά, με την εταιρία που την κατασκεύασε. Μελλοντικές αλλαγές θα γίνονται με βάση την ίδια πλατφόρμα. Καλώς ή κακώς, πάντοτε θα εξαρτάσαι από την ίδια εταιρία για τη λειτουργία της ιστοσελίδας. Δυστυχώς και για το κατά πόσο θα παραμένει επικαιροποιημένη στις νέες προκλήσεις και ανάγκες που προκύπτουν στο χώρο.

Από την άλλη πλευρά, μια custom πλατφόρμα μπορεί να σου παρέχει περισσότερο εξειδικευμένες λύσεις. Πολλές φορές συνεπώς, η επιλογή της για πολύ μεγάλα projects είναι αποδοτική. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είσαι βέβαιος για την εμπειρία της εταιρίας που θα την υλοποιήσει.

Μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, σου παρέχει πάντα τις επιλογές της άμεσης μεταφοράς, αλλαγής και προσαρμογής, χωρίς περιττά έξοδα και μεγάλες, χρονοβόρες αλλαγές. Ειδικά από πλατφόρμες όπως το WordPress και το WooCommerce για τα eshops, που επιλέγονται από το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς. Επιλέγοντας το WordPress ή κάποιο άλλο CMS ανοιχτού κώδικα, έχεις πολλά επιπλέον οφέλη. Οι αναβαθμίσεις και ο έλεγχος ασφάλειας της πλατφόρμας είναι συνεχείς και δεν εξαρτάσαι από συγκεκριμένο agency και τη διαθεσιμότητα του. Μπορείς πάντοτε να μεταφέρεις την ιστοσελίδα σου ή τη διαχείριση της εύκολα. Άλλωστε, η πλατφόρμα είναι γνωστή σε όλους τους επαγγελματίες του χώρου. Ακόμη, τις περισσότερες φορές θα μπορείς να προσθέτεις λειτουργίες ή να κάνεις αλλαγές εμφάνισης με πολύ μικρότερο κόστος απ’ότι σε μια custom επιλογή.

SEO και Στρατηγική Marketing

Συγχαρητήρια, η ιστοσελίδα σας πλέον λειτουργεί, οπότε τελειώσατε!  Ή μήπως όχι..;

Πιθανότατα, η εταιρία που ανέλαβε την κατασκευή της ιστοσελίδας σου σε έχει ενημερώσε για το SEO (Search Engine Optimization) και έχει κάνει ορισμένες βασικές ρυθμίσεις στη νέα ιστοσελίδα. Το SEO (ή και γενικότερα SEM – Search Engine Marketing) είναι η βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων (μέσα σε αυτές και εξωτερικά) απέναντι στις μηχανές αναζήτησης. Εάν και εσύ δηλαδή όπως και όλοι θέλεις το eshop σου να βγαίνει στην πρώτη σελίδα της Google, θα πρέπει να μάθεις περισσότερα για το SEO!

Καθημερινά συναντάμε στην αγορά ιστοσελίδες ή ηλεκτρονικά καταστήματα, με πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα. Με μια απλή σελίδα ή ακόμη και διαφήμιση στο Facebook είναι δύσκολο να αναπτυχθεί ένα brand διαδικτυακά. Λόγω του ότι η εμφάνιση του στο κατάλληλο target group αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, είτε εσωτερικά στην ιστοσελίδα είτε εξωτερικά. Ορισμένα βήματα βελτίωσης μπορείς να κάνεις ακόμη και μόνος σου, για μια συγκροτημένη στρατηγική προώθησης όμως, θα πρέπει να απευθυνθείς σε ένα agency που γνωρίζει τον τρόπο για να σε βοηθήσει.

Κατασκευή ιστοσελίδων στη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Νέα ιστοσελίδα ή shop; Κάντε το σωστά! - Κατασκευή Ιστοσελίδων - Flipside Digital MarketingΌλα τα παραπάνω είναι σήμερα απαραίτητα να τα γνωρίζει όποιος επιχειρεί στο διαδίκτυο. Εκείνος που ξεκινά την κατασκευή ιστοσελίδων στη Θεσσαλονίκη ή οπουδήποτε στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Ανάλογα με τις ανάγκες σου, θα πρέπει να μπορείς να βρεις επιλογές που θα σε καλύψουν πλήρως και θα ανταποκριθούν στο budget που έχεις ορίσει. Κάλεσε μας, για να σου προτείνουμε τις λύσεις που ταιριάζουν καλύτερα στην διαδικτυακή σου προσπάθεια. Εάν έχεις ήδη website, ζήτησε μια δωρεάν αξιολόγηση ιστοσελίδας από τη Flipside Digital Marketing, για να μην μένεις ποτέ στάσιμος!

Aggelos Ioannidis

Συντάκτης Aggelos Ioannidis

"Sometimes science is a lot more art, than science. A lot of people don't get that."

Περισσότερα άρθρα του Aggelos Ioannidis

Αφήστε μια Απάντηση