Jobsminer-New search engine

Το Jobsminer είναι μια νέα search engine που πρόσφατα έκανε την εμφάνισή της με σκοπό να βοηθήσει όσους βρίσκονται στην αναζήτηση εργασίας. Μας έρχεται από το Ισραήλ και στην κυριολεξία «ξετρυπώνει» τις αγγελίες εύρεσης εργασίας που κρύβονται μέσα στα social networks. Προς το παρόν βέβαια, αφορά στις θέσεις εργασίας που βρίσκονται στις Η.Π.Α και μόνον, αλλά στο εγγύς μέλλον μπορεί και να επεκταθεί. Άλλωστε, τα νούμερα δείχνουν ότι μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι καθώς μέσα στον πρώτο μήνα (Ιανουάριος 2012) δημοσιεύτηκαν μέσω του Jobsminer πάνω από 700.000 θέσεις εργασίας που είχαν ποσταριστεί στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα στις Η.Π.Α.

Το τοπίο στην αναζήτηση εργασίας έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Οι σχετικές ιστοσελίδες ευρέσεως εργασίας δημιουργούσαν συχνά πονοκέφαλο τόσο στους υποψήφιους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες, καθώς βρίσκονταν αντιμέτωποι με υπερβολική πληροφορία και μάλιστα ουκ ολίγες φορές χωρίς ιδιαίτερο αποτελεσμα.

Αρκετοί εργοδότες βρήκαν ως νέο τρόπο επικοινωνίας με τους εν δυνάμει ιδανικούς υποψηφίους τα social media. Κάποιοι στρέφονταν μόνο στους ανθρώπους του ηλεκτρονικού τους δικτύου προκειμένου να ανακοινώσουν το άνοιγμα μιας θέσης χωρίς να το ανακοινώσουν κάπου αλλού. Οι φίλοι που μάθαιναν την πληροφορία τη μετέδιδαν και στους δικούς τους φίλους και οι φίλοι των φίλων με τη σειρά τους εξάπλωναν το word of mouth.

Αυτή η προσέγγιση ισχύει και αντίστροφα. Από την πλευρά αυτού που αναζητεί εργασία. Εντός του δικτύου του (στενού ή ευρύτερου) μπορεί να βρεθεί κάποιος που να ψάχνει κάποιον με τα προσόντα του.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Γιατί όμως κάποιος είτε από τη θέση του εργοδότη είτε από τη θέση του εργαζόμενου να ψάχνει μόνο εντός του δικτύου του; Αυτό ακριβώς έρχεται να καλύψει το Jobsminer. Δίνει πρόσβαση όχι μόνο στις δουλειές που εμφανίζονται στο κοινωνικό δίκτυο του καθενός, αλλά το επεκτείνει σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και δίνει πρόσβαση ακόμα και σε αυτούς που δεν μπορεί να προσεγγίσει μέσω του δικτύου του ο εκάστοτε εργοδότης ή υποψήφιος εργαζόμενος. Με άλλα λόγια, το Jobsminer βοηθά τους ενδιαφερόμενους να ανακαλύψουν όλες τις ευκαιρίες καριέρας που φιγουράρουν στα social networks, συγκεντρωμένα σε μία λίστα, χωρίς να χρειάζεται να είναι μέλη αυτών. Για παράδειγμα, το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι να μπει στο Jobsminer και να βάλει στην αναζήτηση keyword, τίτλο θέσης ή τοποθεσία (προς το παρόν μόνο εντός Η.Π.Α) και θα εμφανιστούν μπροστά του όλες οι θέσεις εργασίας που έχουν δημοσιευτεί στα Facebook, Twitter, LinkedIn, Google Plus, σε διάφορα blogs, forums από sites σχετικά με την αναζήτηση του καθώς και από άλλα sites κοινωνικής δικτύωσης.

Βέβαια, το Jobsminer απλώς δίνει την πληροφορία για το αν κάποια θέση είναι διαθέσιμη. Από κει και πέρα ο ενδιαφερόμενος παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, καθώς για να λάβει περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη θέση πρέπει να γίνει «φίλος» με αυτόν που το πόσταρε και να εισέλθει στο δίκτυό του. Προφανώς ο εργοδότης θα τον τσεκάρει και αν πληρεί τις προϋποθέσεις θα τον συμπεριλάβει στον κύκλο του. Αλλιώς…να περάσει ο επόμενος παρακαλώ!

Ένδειξη του ότι το τοπίο στην αναζήτηση εργασίας αλλάζει και ότι  τα social networks έχουν πάρει  ήδη το μερίδιό τους αποτελεί και μια πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι 1 στους 6 εργαζόμενους βρήκε τη θέση εργασίας που κατέχει σήμερα μέσω αυτών. Επίσης, το 54% όσων αναζητούν εργασία χρησιμοποιούν Facebook, Twitter και LinkedIn για να πετύχουν το σκοπό τους.

Οι μηχανές αναζήτησης εργασίας, επί πληρωμή και μη, παραμένουν ακόμα πανταχού παρούσες με πιο δημοφιλείς τις εξής: check out  Be known), Craiglist, Careerbuilder, Simply Hired, Indeed κλπ. Ωστόσο, το LinkedIn παραμένει το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης για εύρεση εργασίας ως το πιο εξειδικευμένο, ενώ παράλληλα προσφέρει και τη δυνατότητα Premium συνδρομής ($50- $500 μηνιαίως) για περισσότερα προνόμια. Να σημειωθεί ότι το LinkedIn χρησιμοποιείται περισσότερο από την πλευρά των εργοδοτών ή των Head Hunters που αναζητούν τα ιδανικά στελέχη και προτιμάται περισσότερο από τα υπόλοιπα social media. Facebook και Twitter χρησιμοποιούνται κατά κόρον (κυρίως όμως από την πλευρά των υποψηφίων) για τον ιερό σκοπό της επαγγελματικής αποκατάστασης, έχουν όμως καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυάζονται με ένα Blog που αποτυπώνει την εξειδίκευση του καθενός καθώς και με ένα προφίλ στο LinkedIn.

Κλείνοντας να συμπληρώσουμε ότι το Jobsminer έρχεται να συμπληρώσει την αγορά εργασίας ως «ενδιάμεσος» μεταξύ των μηχανών αναζήτησης και των social media. Στην ουσία είναι μια εξειδικευμένη μηχανή αναζήτησης για social media.

Στα υπέρ του συγκαταλέγεται ο μεγάλος αριθμός των posts μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρόλο που περιορίζεται μόνο στην Αμερική και είναι άγνωστο εάν και πότε θα επεκταθεί.

Δείτε το promo video του Jobsminer. Σύντομο και περιεκτικό…

 

Αφήστε μια απάντηση