Skip to main content

της Ολυμπίας Ευαγγελοπούλου, Graphic Designer της Flipside Digital Marketing
και του Άγγελου Ιωαννίδη, Web Developer της Flipside Digital Marketing

Σας έχει συμβεί να δυσκολεύεστε να βρείτε την κατάλληλη ελληνική γραμματοσειρά (font) για το project που εργάζεστε; Σίγουρα εάν ασχολείστε έστω και ερασιτεχνικά με το design, θα έχετε βρει χιλιάδες απίστευτα fonts με λατινικούς χαρακτήρες και θα αναρωτηθήκατε γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχα με ελληνικούς.

Είναι γεγονός πως οι γραμματοσειρές που υποστηρίζουν την ελληνική γλώσσα, αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο τους στον παγκόσμιο ιστό. Το καλό για εσάς είναι ότι επειδή δεν είναι πολλές, εμείς μπορέσαμε και συγκεντρώσαμε τις βασικότερες σε έναν οδηγό γραφιστικής επιβίωσης για τα ελληνικά fonts!

Και το καλύτερο..; Όλα διατίθενται δωρεάν για κατέβασμα και χρήση!

Fonts 101 – Τα βασικά!

Για όσους θέλουν να μάθουν όλα τα βασικά για τις γραμματοσειρές, τα είδη και τη χρήση τους, διαβάστε παρακάτω ή κάντε bookmark τη σελίδα μας για μελλοντική μελέτη!

Οι γραμματοσειρές διακρίνονται βάσει του σχεδιασμού τους σε δύο βασικές κατηγορίες: Serif και Sans Serif.

Serif – Παραδοσιακές και Τσιγκελωτές!

Τι χαρακτηρίζει τα Serif fonts;

Είναι οι γραμματοσειρές στις οποίες υπάρχουν πατούρες ή αλλιώς εκείνα τα μικρά τσιγγελάκια στις άκρες των γραμμάτων. Χαρακτηριστική Serif γραμματοσειρά που υποστηρίζει και την ελληνική γλώσσα, είναι η Garamond.

Γραμματοσειρά Garamond (Serif) - Ελληνικά Fonts

Γραμματοσειρά Garamond (Serif)

Χρήση των Serif fonts

Οι γραμματοσειρές Serif είναι ιδανικές για έντυπα έργα, καθώς διαβάζονται εύκολα και γρήγορα, χωρίς να κουράζουν. Επίσης, συνήθως χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν ένα πιο παραδοσιακό στυλ στο κείμενο.

Sans Serif – Η μοντέρνα προσέγγιση

Τι χαρακτηρίζει τα Sans Serif fonts;

Πρόκειται για τις γραμματοσειρές που δεν έχουν καθόλου πατούρες στα γράμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα Sans Serif γραμματοσειράς είναι η γνωστή σε όλους μας Arial.

Γραμματοσειρά Arial (Sans Serif) - Ελληνικά Fonts

Γραμματοσειρά Arial (Sans Serif)

Χρήση των Sans Serif fonts

Οι Sans Serif γραμματοσειρές είναι ιδανικές για διαδικτυακή χρήση, καθώς έχουν δημιουργηθεί για χρήση σε κείμενα με στόχευση προς νεότερο κοινό. Σχεδιασμένα για να δίνουν ένα πιο μοντέρνο και καθαρό στυλ στο περιεχόμενο όπου χρησιμοποιούνται.

Fonts – Η νέα γενιά!

Με την πάροδο του χρόνου -όπως και σε όλους τους τομείς που έχουν σχέση με την οπτικοποίηση- οι τάσεις στις γραμματοσειρές άλλαξαν και δημιουργήθηκαν νέα στυλ και είδη χαρακτήρων, για να συμβαδίσουν με την εικόνα της εποχής. Έτσι γεννήθηκε και η ανάγκη νέας κατηγοριοποίησης των γραμματοσειρών. Ο νέος διαχωρισμός τους σχετικά με τη χρήση και τη σχεδίαση τους, δημιούργησε τα Display, Monospace και Handwriting fonts.

Display – Big & Special

Τι χαρακτηρίζει τα Display fonts;

Οι γραμματοσειρές Display συνήθως έχουν εκκεντρικό και πολύπλοκο στυλ, σε αντίθεση με απλές και στρωτές που χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον στο κυρίως σώμα των κειμένων. Είναι εμπνευσμένες από διάφορα είδη γραμματοσειρών, όπως μη συμβατικές πινακίδες, καλλιγραφικά, αλλά και άλλες αισθητικές όπως από γραμματοσειρές με διακοσμητικά στοιχεία, εξωτικές, αφαιρετικές ή εκείνων που είναι σχεδιασμένες με ξεχωριστό στυλ.

Γραμματοσειρά Comfortaa (Display) - Ελληνικά Fonts

Γραμματοσειρά Comfortaa (Display)

Χρήση των Display fonts

Είναι οι γραμματοσειρές που έχουν σχεδιαστεί για χρήση περισσότερο ως επικεφαλίδες κειμένων, όπου το μέγεθος των fonts είναι μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα.

 

Monospace – Ειδικών περιστάσεων

Τι χαρακτηρίζει τα Monospace fonts;

Ως Monospace, κατηγοριοποιούνται τα fonts στα οποία κάθε γράμμα καταλαμβάνει τον ίδιο οριζόντιο χώρο με τα υπόλοιπα, γεγονός που σημαίνει ότι στις συγκεκριμένες γραμματοσειρές χωράνε λιγότερες λέξεις σε μία σειρά, σε σχέση με τα άλλα είδη. Χαρακτηριστική Monospace γραμματοσειρά που υποστηρίζει και την ελληνική γλώσσα, είναι η Ubuntu Mono.

Γραμματοσειρά Ubuntu Mono (Monospace) - Ελληνικά Fonts

Γραμματοσειρά Ubuntu Mono (Monospace)

Χρήση των Monospace fonts

Οι γραμματοσειρές Monospace, σχεδιάστηκαν για να ικανοποιήσουν τις μηχανικές ανάγκες των συγγραφέων. Η χρήση τους δεν έχει ως κύριο στόχο το να παραδίδουν όμορφα κείμενα και είναι γενικά σχετικά δυσκολότερες στην ανάγνωση τους. Επομένως, οι Monospace γραμματοσειρές δεν συνιστώνται για χρήση στο κυρίως κείμενο.

 

Handwriting – Stay classy!

Μια κατηγορία γραμματοσειρών που είναι η πιο απλή να αντιληφθεί ο καθένας, αφού το όνομα τους είναι αυτοεπεξηγηματικό! Οι γραμματοσειρές handwriting (ονομάζονται και script), χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση τους η οποία θυμίζει χειρόγραφο κείμενο.

Γραμματοσειρά DiaryGirl (Handwriting) - Ελληνικά Fonts

Γραμματοσειρά DiaryGirl (Handwriting)


Ελληνικά Fonts – Ο απόλυτος οδηγός!

Με τα παραπάνω σαν οδηγό, μπορείτε να κατατοπιστείτε γρηγορότερα προς τη σωστή κατεύθυνση για κάθε περίπτωση. Φυσικά, οι ίδιες κατηγορίες ισχύουν και για τα ελληνικά fonts, το πρόβλημα όμως με αυτά είναι ό,τι αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό και συνεπώς οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες. Ειδικά αναφορικά με τις δωρεάν ελληνικές γραμματοσειρές, η εύρεση μιας ταιριαστής επιλογής -πέρα των κλασικών- αποδεικνύεται συχνά επίπονη διαδικασία.

Ο απόλυτος οδηγός για τα ελληνικά fonts - Κατεβάστε τον δωρεάν!

Παρ’ όλα τα παραπάνω, εάν γνωρίζεις που να ψάξεις και έχεις τον σωστό οδηγό, μπορείς να γλιτώσεις χρόνο και το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς σου, να είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που αρχικά σχεδίαζες!

Ετοιμάσαμε, λοιπόν, για εσάς έναν πληρέστατο οδηγό με όλα τα βασικά -και πολλά περισσότερα- ελληνικά fonts, που μπορείτε να βρείτε δωρεάν! Στον οδηγό μας θα βρείτε μια λίστα με 130 από τις πιο διαδεδομένες ελληνικές γραμματοσειρές. Για κάθε μία, υπάρχει και αντίστοιχο παράδειγμα εμφάνισης της με ελληνικούς χαρακτήρες, καθώς και το επίσημο της όνομα.

Κατεβάστε τον Οδηγό της Flipside!

Το μόνο που έμεινε τώρα είναι να βρείτε και να κατεβάσετε αυτό που επιλέξατε για να χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να βρείτε τις γραμματοσειρές του οδηγού μας, αλλά και πολλές περισσότερες φτιαγμένες για ελληνικούς χαρακτήρες, στους παρακάτω συνδέσμους.

Happy Designing!

Aggelos Ioannidis

Συντάκτης Aggelos Ioannidis

"Sometimes science is a lot more art, than science. A lot of people don't get that."

Περισσότερα άρθρα του Aggelos Ioannidis