Skip to main content

της Λίνας Γιόφκα

Η τεχνολογία εξελίσσεται και μαζί της και όλη η ανθρωπότητα. Όπως είναι φυσιολογικό οι ανθρώπινες σχέσεις δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες απ’ όλη αυτή την αλλαγή. Εξάλλου, ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία υπάρχει παντού γύρω μας και τα social media είναι μέρος της καθημερινότητας μας.
Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στο Facebook, που είναι το πιο διαδεδομένο κοινωνικό δίκτυο στην Ελλάδα. Σχεδόν σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα μας ζητάνε να ορίσουμε την προσωπική μας κατάσταση (ελεύθερος-η/σε σχέση/αρραβωνιασμένος-η/παντρεμένος-η/είναι περίπλοκο/σε ελεύθερη σχέση / χήρος-α/ σε διάσταση/ διαζευγμένος-η) και εμείς ορίζουμε την δική μας ανάλογα με το πώς είμαστε.
Κάποιοι, λοιπόν, βρίσκεστε σε «Σχέση» και έρχεται η στιγμή που δεν μπορείτε άλλο και χωρίζετε. Όπως είναι φυσιολογικό όλες οι σχέσεις -ή οι περισσότερες- φτάνουν στο τέλος τους, έτσι και η δική σου. Μόνο που πια δεν είναι τόσο απλό. Πλέον, πρέπει να τον/ην βγάλεις από την προσωπική σου κατάσταση και να βάλεις ελεύθερος/η. Σε απίστευτο χρόνο έχει διαδοθεί παντού. Εντάξει, το πρώτο βήμα έγινε. Μπορεί να χώρισες, όμως δεν παύεις να τον/ην έχεις ακόμα φίλο/η στο Facebook. Καλό θα ήταν να μην τον/ην σβήσεις.
Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν ώστε να τον/ην αποφύγεις και ξεπεράσεις ακόμα πιο γρήγορα:
Tip No 1: Δεν πρέπει να εμφανίζεται στην αρχική σου σελίδα.
Πήγαινε στο προφίλ του-της, στο κουτάκι δεξιά που λέει «Φίλοι», πάτησε πάνω και βγάλε το κλικ που έχει πάνω στο «Να εμφανίζεται στις Ενημερώσεις». (μπορείτε να κάνετε το ίδιο και σε όλη την παρέα του-της)
Tip No 2: Βγάλε τα tag
Βγάλε τα tag απ’ όλες τις φωτογραφίες που έχετε μαζί και σβήσε τις ήδη υπάρχουσες που έχετε. Φυσικά, αν σου αρέσουν τόσο πολύ οι φωτογραφίες που έχετε μαζί, μπορείς να τις κάνεις crop και να κρατήσεις μόνο τον εαυτό σου, αλλά αυτό είναι κάπως παρατραβηγμένο…
Tip No 3: Διαγραφή Φίλου
Μετά από αυτά αν συνεχίζει να σας στέλνει μηνύματα ότι θέλει να ξαναπροσπαθήσετε, σας κάνει like σε όλα τα post που ανεβάζετε καθώς και σχόλια, υπάρχει ΜΙΑ λύση. Πηγαίνετε στο προφίλ του και στο κουτάκι «Φίλοι» επιλέξτε την τελευταία επιλογή «Διαγραφή Φίλου».
Tip No 4: Μπλοκάρισμα
Βέβαια, αν και πάλι σας ενοχλεί τότε ‘Ρυθμίσεις απορρήτου-Μπλοκάρισμα-Μπλοκάρισμα Χρηστών-Πληκτρολογείται το όνομα του/ης-Μπλοκάρισμα-έπειτα σας βγάζει το Προφίλ του/της, πατάτε «Μπλοκάρισμα»’ και αυτό ήταν… Ολοκληρώθηκε το «Block» και με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να σε βρει στην αναζήτηση χρηστών, επομένως ούτε να σε ξαναενοχλήσει.
Tip No 5: Μην δέχεσε αγνώστους
Ναι, όμως, επειδή αυτός-η δεν το βάζει κάτω, πρέπει όλα τα περιμένεις. Έτσι, αν σε λίγες μέρες σε κάνει add ένας «άγνωστος-η» στο facebook κατά πάσα πιθανότητα είναι ο-η πρώην σου με Fake προφίλ. Καλό θα ήταν να μην τον-την δεχτείς ;)
Tip No 5: Περιορισμός στο κοινό που κοινοποιείς
Ακόμη αν συνεχίζει να σε παρακολουθεί μέσω κοινών σας φίλων, προς θεού δεν σε συμβουλεύω να τους σβήσεις γιατί αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τον χωρισμό σας, καλό θα ήταν όμως να μην αφήνεις να βλέπουν όλα σου τα post και αυτό γίνεται σε κάθε post ξεχωριστά που ανεβάζεις από το κουτάκι ποιος θέλεις να βλέπει το post. Πατάς προσαρμογή και μπορείς να επιλέξεις τα άτομα που θες να κοινοποιήσεις ή να αποκλείσεις.
Tip No 6: Αλλαγή Κωδικού Πρόσβασης και Βασικού Email
Και επειδή κάποιοι δεν το βάζουν με τίποτα κάτω και έχουν πάθει ψύχωση προσπαθώντας να παραβιάσουν τον λογαριασμό σου, καλό θα ήταν να αλλάξεις κωδικό (Ρυθμίσεις Λογαριασμού-Κωδικός-Επεξεργασία-Αποθήκευση Αλλαγών) καθώς και να αλλάξεις email (Ρυθμίσεις Λογαριασμού-Email-Προσθέσε μια ακόμα διεύθυνση email-Νέο Email-Βγάλε το παλιό σου από τη Βασική Διεύθυνση email-Αποθήκευση Αλλαγών).
Τώρα μετά από όλα αυτά αν συνεχίσει να σε ενοχλεί και δεν μπορείς να τον/ην αποφύγεις να ξέρεις ότι η αδιαφορία σκοτώνει, οπότε μην διανοηθείς να διαγράψεις εσύ το Προφίλ σου, να απομονωθείς εξαιτίας του/ης από όλους τους φίλους και γνωστούς σου, γιατί έτσι θα έχει πετύχει τον σκοπό του/ης. Σκοπός είναι να επιζήσεις εσείς μέσα στο Facebook!

Η Λίνα Γιόφκα είναι marketer και social media enthusiast! Θα την βρείτε στο Twitter ως @lgiofka