Skip to main content

UI και UX, δεν είναι μυστική κωδικοποίηση προγραμματιστών ούτε εξειδικευμένος όρος “tech”! Είναι όροι που αναφέρονται στη διαδικασία σχεδιασμού ενός ψηφιακού προϊόντος, όπως website ή εφαρμογή.  Φυσικά, είναι ανθρωποκεντρικής φύσεως (U από το user), όπως σχεδόν οτιδήποτε υλοποιείται για την βελτιστοποίηση και υποστήριξη ενός ψηφιακού προϊόντος.

Μην αγχώνεσαι, όμως… Η σύγχυση γύρω από τους δύο όρους είναι συχνή. Συνέχισε να διαβάσεις γιατί εμείς θα στα πούμε απλά και περιεκτικά – εξάλλου the devil is in the details.

Σχεδιασμός UX (User Experience Design)

Αναφέρεται στη συνολική εμπειρία που προσφέρει ένα ψηφιακό προϊόν κατά τη χρήση του. Ο στόχος είναι η βελτίωση της χρηστικότητας και στην ευκολία της χρήσης του, με γενικότερο σκοπό μια αποτελεσματική, αξιόπιστη και ευχάριστη πλοήγηση.  – Ναι, αυτό σημαίνει ικανοποιημένος πελάτης.

Η πολύπλοκη διαδικασία του σχεδιασμού εμπειρίας χρήστη ξεκινά με τη μελέτη και την ανάλυση των ανταγωνιστών, του αγοραστικού κοινού και των προϊόντων που θα φιλοξενηθούν στο εν λόγω ψηφιακό προϊόν και καταλήγει σε δοκιμές, πρωτότυπα, συνεχή παρακολούθηση στόχων και συντονισμούς, μέχρι να φτάσει στην ανάπτυξη του τελικού ψηφιακού προϊόντος, σε συνεργασία βέβαια με τους σχεδιαστές UI και τους προγραμματιστές.

Σχεδιασμός UI (Used Interface Design)

Αφορά το σχεδιασμό του ‘μπροστινού’ τμήματος, αυτό που φτάνει ως οπτική επιφάνεια στο χρήστη. Ενισχύει τη θετική του εντύπωση, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη γενικότερη αντίληψή του για την εταιρία.  

Οπωσδήποτε, περιλαμβάνει την ανάλυση των προϊόντων που θα τοποθετηθούν στην σελίδα, όπως και της φιλοσοφίας της εταιρίας. Μέσα από σχεδιαστική έρευνα και καταγραφή αναφορών, ο σχεδιαστής UI δημιουργεί μια οπτική/γραφική ιστορία, ικανή να προσαρμοστεί σε διαφορετικές συσκευές και να παραλάβει κίνηση και διαδραστικότητα. Δηλαδή, προσφέρει καλαισθησία, συνοχή και πλούσια επιμελημένο περιεχόμενο.

Δεν είναι τυχαία η ονομαστική ομοιότητα αυτών των δύο. Παρ’ ότι πραγματώνονται από διαφορετικούς εξειδικευμένους επαγγελματίες και υπάρχουν ανεξάρτητα, έχουν συμπληρωματική σχέση, καθώς αλληλοενισχύονται με την ταυτόχρονη δημιουργία τους και συνεργάζονται στενά για ένα άριστο αποτέλεσμα, που ξεχωρίζει.

Με άλλα λόγια:

“Κάτι που μοιάζει εξαιρετικό αλλά είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί είναι υποδειγματικό του εξαιρετικού UI και του φτωχού UX. Ενώ κάτι που είναι πολύ χρηστικό είναι υποδειγματικό UX και φτωχό UI. “

Helga Moreno, Gap Between UX και UI Design

ΥΓ Αν έχεις υποψία ότι δεν πάει κάτι καλά με το δικό σου UI/UX μια αξιολόγηση του site σου ίσως σε βοηθήσει!

 

Σοφία Τόπη

Συντάκτης Σοφία Τόπη

Φιλόδοξη designer, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Concept Design, Graphic Design και Design Thinking. Λάτρης της εξερεύνησης και της γνώσης, είναι πάντα πρόθυμη να δει και να μάθει περισσότερα.

Περισσότερα άρθρα του Σοφία Τόπη

Αφήστε μια Απάντηση