Skip to main content

Στην πραγματική ζωή οι δρόμοι για δυο φίλους συνήθως χωρίζουν αθόρυβα. Λιγότερα τηλεφωνήματα, χαλαρότερη επαφή και ξαφνικά ο άλλος γίνεται ένας φίλος παλιός! Κι αν ξαναβρεθείς τυχαία στο δρόμο μαζί του/της και έχει περάσει αρκετός καιρός μπορεί να σε πιάσει και μια νοσταλγία για τα παλιά και να κανονίσεις και έναν καφέ (ή τουλάχιστον να το προτείνεις!). Στην ψηφιακή ζωή, ωστόσο ο ‘χωρισμός’ έχει άλλα χαρακτηριστικά! Και γι’ αυτό και η αποκωδικοποίηση του unfriend-ing χρειάζεται να ξέρεις τα παρακάτω…
* του Στέφανου Σκλαβενίτη

unlike

‘Άκου εκεί, να με κάνει unfollow;’

Το unfriend ή το unfollow στο Facebook ή το Twitter είναι συνήθως ένας δρόμος χωρίς γυρισμό. Η επιβεβαίωση της φιλίας με κάποιον στα κοινωνικά δίκτυα γίνεται ενεργητικά, με την αποδοχή ενός αιτήματος όπως περίπου και στην πραγματική ζωή με την αποδοχή μιας πρόσκλησης σε συνάντηση. Η απόρριψη, όμως, ενός φίλου στα social media δεν γίνεται παθητικά, με αδιαφορία και μη επαφή όπως στην πραγματική ζωή, αλλά με μια εξίσου ενεργητική πράξη όπως το πάτημα του κουμπιού ‘unfriend’. Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι την απομάκρυνση δεν έφεραν οι καταστάσεις ή η ζωή γενικά και αόριστα αλλά η θέληση του ‘φίλου’ να σε διαγράψει από τη λίστα του. Aυτό στην νηπιακή για τους περισσότερους ψηφιακή εποχή που διανύουμε δεν χωνεύεται εύκολα. Και μπορεί να μην έρχεται κάποια ειδοποίηση για όποιον σε αφαιρεί από φίλο (αν και στο twitter υπάρχουν σχετικά εργαλεία), εντούτοις κάποια στιγμή καταλαβαίνεις ότι ο άλλος δεν είναι πια φίλος σου. Στην καλύτερη των περιπτώσεων εσύ απλά παρακολουθείς τις δημοσιεύσεις του ως ‘ακόλουθος’ (με αντίστοιχο τρόπο όπως όταν μένεις follower σε κάποιον ανοιχτό λογαριασμό του twitter).
Αν λοιπό και σε σένα δεν αρέσει η απόρριψη, μάθε ποιοι είναι οι 10 κυριότεροι λόγοι που οι χρήστες του Facebook κάνουν unfriend. Και αν μπορείς απόφυγέ τους!

Το top-10 της απόρριψης
Σύμφωνα με έρευνα του 2013 οι 10 λόγοι που ωθούν ένα χρήστη του Facebook σε αυτή τη συμπεριφορά είναι οι εξής:
1. Προσβλητικά σχόλια
Με άλλα λόγια, όταν βρίζετε ή είστε προσβλητικοί, καλό είναι να γνωρίζετε ότι κάποιοι θίγονται, ακόμα κι αν δεν είστε εσείς ο στόχος τους.
Έχω κάνει unfriend γι’ αυτό; Ναι
2. Δεν ξέρω τον άλλο πολύ καλά!
Ήταν η εποχή που έκανες add friend στους πάντες ή αντίστοιχα δεχόσουν τους πάντες; Ε, κάποια στιγμή θα καταλάβεις πως μάλλον όλο αυτό ήταν απλά ανούσιο. Ειδικά, αν φτάσεις στα όρια των friends σου…
Έχω κάνει unfriend γι’ αυτό; Πολλές φορές
3. Ο ‘φίλος’ προσπαθεί να μου ‘πουλήσει’
Προφίλ που αντί να έχουν profile picture έχουν την επαγγελματική κάρτα του άλλου, απλά δεν είναι σοβαρά. Υπάρχουν και οι fan pages γι’ αυτή τη δουλειά! Και το να ποστάρεις μόνο για να πουλήσεις τη δουλειά σου είναι όντως ενοχλητικό.
Έχω κάνει unfriend γι’ αυτό; Μια και δυο, μόνο…;
4. Καταθλιπτικά σχόλια
Αν ήθελα να έχω την κατάθλιψη να με κυνηγάει, θα είχα ανοιχτή την τηλεόραση! Άλλο επικοινωνώ την κακή μου διάθεση 1-2 φορές κι άλλο είμαι ο φάρος της μελαγχολίας στην ψηφιακή γειτονιά! Μακριά…
Έχω κάνει unfriend γι’ αυτό; Φυσικά
5. Απουσία αναρτήσεων
Eίναι στο facebook, αλλά δεν ξέρει τι να πει, πως να το πει, ή αν θέλει να το πει; Δεν είναι η καλύτερη των περιπτώσεων αλλά αν είναι φίλος και στην πραγματική ζωή, το δέχεσαι…Μάλλον!
Έχω κάνει unfriend γι’ αυτό; Σπάνια

6. Πολιτικά σχόλια
Το τεταμένο πολιτικό κλίμα της τελευταίας τετραετίας έχει κάνει την κατάσταση πολύ δύσκολη και online. Ο πολιτικός πολιτισμός και η ανάγκη της ύπαρξης της διαφορετική γνώμης δεν είναι το φόρτε μας ως λαός και επομένως τα πολιτικά σχόλια μπορούν να γίνουν αφορμή για πολλά unfriends.
Έχω κάνει unfriend γι’ αυτό; Το τελευταίο διάστημα κάνω unfriends κυρίως γι’ αυτό…

7. Χωρισμός- διαζύγιο
Λογικό, αν και το να αποφύγεις τον πρώην μπορεί να είναι πιο δύσκολο απ’ όσο ένα unfriend. Λεπτομέρειες εδώ.
Έχω κάνει unfriend γι’ αυτό; Όχι (νομίζω…)

8. Δεν μου αρέσουν οι φίλοι του
Δείξε τον φίλο μου να σου πω ποιος είσαι δεν λέμε; Ε, αν ο άλλος είναι απλά γνωστός σου αλλά βλέπεις ότι είναι φίλος με όλη την κοινοβουλευτική ομάδα της…Χρυσής Αυγής δεν μπορεί να νιώθεις άνετα!
Έχω κάνει unfriend γι’ αυτό; Σπάνια

9. Πολύ συχνές αναρτήσεις
Η αλήθεια πως υπάρχουν κάποιοι που είναι πολύ κουραστικοί στο facebook. Ωστόσο, αν απλά ρυθμίσεις να μην παίρνεις παρά μόνο τις σημαντικές αναρτήσεις τους (ή και καθόλου) τότε το πρόβλημα λύνεται!
Έχω κάνει unfriend γι’ αυτό; Όχι

10. Κάνουν αιτήματα φιλίας κατά συρροή
Όταν αντιληφθείς πως δεν είσαι παρά μόνο ένας ακόμη κρίκος στην προσπάθεια του άλλου να φαίνεται δημοφιλής και να έχει χιλιάδες φίλους, δεν μπορεί αυτό να σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία. Και γι’ αυτό κάποια στιγμή θα έρθει και το unfriend!
Έχω κάνει unfriend γι’ αυτό; Ναι, αλλά σπάνια!

Εσείς απομακρύνετε ψηφιακούς φίλους; Και αν ναι, πως;

*Το άρθρο γράφτηκε για την ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Parallaxi
http://www.parallaximag.gr/parallax-view/unfriend-unfollow-ki-alles-lypiteres-istories

Stefanos Sklavenitis

Συντάκτης Stefanos Sklavenitis

O Στέφανος Σκλαβενίτης ασχολείται με τα media από το 1995. Αρχικά, με τα παραδοσιακά, ξεκινώντας πρώτα από το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες και τα περιοδικά και συνεχίζοντας με την τηλεόραση. Το 2010 ξεκίνησε τη συστηματική ενασχόληση με τα online media και το digital marketing δημιουργώντας τη Flipside Digital Marketing. Ως Head of Digital της εταιρίας έχει συνεργαστεί με εκατοντάδες brands στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει εκπαιδεύσει και ως trainer πολλά στελέχη της αγοράς στο digital marketing.

Περισσότερα άρθρα του Stefanos Sklavenitis

Αφήστε μια Απάντηση