Skip to main content

Έχετε άμεση ανάγκη από κατασκευή website αλλά δεν ξέρετε καν τι σημαίνει ο τίτλος αυτού του άρθρου; Μην αγχώνεστε, είμαστε εδώ για να λύσουμε όλες τις απορίες σας.

Αρχικά ας πούμε μερικά πράγματα για τους δύο όρους.

CMS (Content Management System): Ένα website που έχει κατασκευαστεί μέσα από ένα CMS δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να συνδεθεί σε ένα back-end περιβάλλον. Αυτό επιτρέπει ακόμη και σε ένα χρήστη χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, να κάνει μικρές αλλαγές στο περιεχόμενο του website του, όπως ώρες λειτουργίας, αλλαγές σε κείμενα κτλ.

Hard Coded: Ένα πλήρως hard coded website δεν χρησιμοποιεί CMS για τη διαχείριση του περιεχομένου. Αντ ‘αυτού, το περιεχόμενο του website ανανεώνεται χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα εργαλεία για προγραμματιστές με τα οποία κάνουν αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ιστοσελίδας. Με λίγα λόγια μιλάμε για άπειρες γραμμές κώδικα.

Εκτός φυσικά εάν οι προγραμματιστές χρησιμοποιήσουν και δυνατότητες κάποιου απλού CMS μέσα σε ένα custom website, έτσι ώστε να απλοποιήσουν την προσθήκη κάποιων στοιχείων. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως παρατηρούνται προβλήματα χρήσης και περιορισμοί σε αναβαθμίσεις των συγκεκριμένων συστημάτων.

Κατασκευή website - CMS (Content Management System) vs Hard Coded

Για να αποφασίσετε ποια είναι η κατάλληλη λύση για εσάς, απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα:

Ποιο είναι το μέγεθος του website;

Αν το website σας είναι μικρό (1-4 σελίδες), ένα CMS δεν θα αποτελούσε την καλύτερη λύση για εσάς καθώς μπορεί να αποβεί πιο ακριβό από ένα site που δημιουργήθηκε με hard code.

Ωστόσο, εάν το website σας είναι μεγάλο, ένα CMS αποτελεί την καλύτερη επιλογή καθώς χρησιμοποιείται το ίδιο template με παραλλαγές σε πολλαπλές σελίδες. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα.

Συμπέρασμα: CMS για μεγαλύτερα websites, hard coded για μικρότερα

Πόσο συχνά ανανεώνετε το περιεχόμενο του;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα websites που κατασκευάζονται με CMS σας επιτρέπουν να επεξεργαστείτε το περιεχόμενο τους σας χωρίς να έχετε ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις. Υπάρχει όμως κάποιος γενικός κανόνας που θα σας κάνει να αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα CMS, ανάλογα με το πόσο συχνά κάνετε αλλαγές στο site σας;

Εάν το περιεχόμενο στο website σας ενημερώνεται μόνο 1-2 φορές το χρόνο (ή λιγότερο), η λειτουργικότητα του CMS θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει την ελευθερία σχεδιασμού στην ιστοσελίδα σας, καθώς ο σχεδιασμός βασίζεται σε templates και τις δυνατότητες τους. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως τα templates πλέον δίνουν πολλές επιλογές διαμόρφωσης του περιεχομένου στους χρήστες. Συνεπώς μια σωστή επιλογή ενός θέματος μπορεί να σας δώσει τις λύσεις που ζητάτε χωρίς να χρειάζεστε ειδικές γνώσεις προγραμματισμού. Όμως εάν χρειάζεστε μεγάλες αλλαγές στη δομή του περιεχομένου, μια hard coded ιστοσελίδα θα σας παρέχει πλήρη ελευθερία σχεδιασμού.

Αν λοιπόν η εταιρία σας πουλά ένα προϊόν ή υπηρεσία που δεν αλλάζει σημαντικά ή συχνά, η επιλογή του hard code είναι η ιδανική για εσάς.

Εάν προσθέτετε, τροποποιείτε ή αφαιρείτε περιεχόμενο σε τακτική βάση (πολλές φορές την ημέρα / εβδομάδα), ένα CMS θα εξαλείψει την ανάγκη να επικοινωνήσετε με τον προγραμματιστή σας προκειμένου να κάνει αυτές τις αλλαγές για εσάς. Οι περισσότερες αλλαγές που θα χρειαστείτε θα μπορούν να γίνουν αμέσως από εσάς.

Συμπέρασμα: CMS για συχνές αλλαγές 

Πόσο χρόνο έχετε διαθέσιμο για να ανανεώνετε το περιεχόμενο;

Αν εσείς ή κάποιος υπάλληλος σας έχετε τον απαραίτητο χρόνο για να ανανεώνετε το περιεχόμενο του site σας, τότε το CMS είναι η καλύτερη και πιο εύχρηστη λύση για εσάς. Από την άλλη μεριά αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και θα πρέπει να απευθύνεστε συνεχώς σε έναν προγραμματιστή για τις αλλαγές, τότε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε την επιλογή ενός hard coded website.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι εκτός από τον χρόνο που χρειάζεστε για να ανανεώσετε το περιεχόμενο του site σας, θα χρειαστείτε και χρόνο για τη συντήρηση του CMS και των προσθέτων του. Έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως θα αποφύγετε προβλήματα λειτουργίας αλλά και τυχόν κενά στην ασφάλεια του site σας.

Φυσικά εσείς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι’αυτό. Ένας από τους προγραμματιστές της Flipside Digital Marketing θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας.

Κατασκευή website μέσω CMS ή Custom Hard Coded; Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Σχετικά με το WordPress

Ένα από τα πιο δημοφιλή CMS, είναι ένα σύστημα ανοιχτού κώδικα με το όνομα WordPress.

Τι σημαίνει όμως σύστημα ανοιχτού κώδικα (open source);

Σημαίνει ότι η χρήση του είναι δωρεάν και οποιοσδήποτε έχει την ελευθερία να προσαρμόσει τον κώδικα του ανάλογα με τις ανάγκες του. Σημαίνει πως θα υπάρχουν ήδη διαθέσιμες πηγές βοήθειας και οδηγοί για τη χρήση του, θα έχει ελεγχθεί από πολλαπλούς χρήστες, τα θετικά και τα αρνητικά του θα είναι ήδη γνωστά. Πως θα υπάρχουν διαθέσιμα πρόσθετα για αυτό, έτοιμα για σύνδεση, ώστε να δώσουν επιπλέον λειτουργίες άμεσα και χωρίς κόστος.

Για τους παραπάνω λόγους και πολλούς ακόμη, προτείνουμε συστήματα ανοιχτού κώδικα για τους πελάτες μας εδώ στην Flipside Digital Media.

Διαβάστε παρακάτω για ποιους λόγους προτιμάμε το WordPress για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας:

  • Το WordPress είναι εξαιρετικά δημοφιλές, διότι είναι εύκολο στη διαχείριση, αναπτύσσεται συνεχώς και διαθέτει την μεγαλύτερη λίστα από διαθέσιμα πρόσθετα και θέματα για την κατασκευή website.
  • Είναι οικονομικό όσον αφορά στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη συντήρηση της ιστοσελίδας.
  • Μπορείτε να ανανεώσετε το περιεχόμενο του site σας απ’όπου κι αν βρίσκεστε.
  • Είναι απόλυτα SEO-Friendly. Ο κώδικας που χρησιμοποιεί το WordPress δεν είναι περίπλοκος, πράγμα που τον κάνει φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης.
  • Έχει responsive σχεδιασμό για κινητές συσκευές. Φτάνουμε στο 2020, ο responsive σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας δεν είναι απλά επιλογή, είναι MUST!
  • Είναι ιδανικό για content marketing. Βρισκόμαστε σε μία εποχή που τα δεδομένα αλλάζουν ταχύτατα και πρέπει να μπορούμε να αντιδράσουμε άμεσα. Το WordPress μας δίνει τη δυνατότητα μέσα σε λίγο χρόνο να ανανεώσουμε το περιεχόμενο και το design του site μας προκειμένου να ανταποκριθούμε άμεσα. Αυτό είναι ιδανικό για ειδικές περιστάσεις, όπως η περίοδος των εορτών και των εκπτώσεων.
  • Προσφέρει αυξημένη ασφάλεια. Όσο έχετε στο πλευρό σας καλούς προγραμματιστές, δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχήσετε για την ασφάλεια του website σας.
  • Υπάρχει μία τεράστια κοινότητα χρηστών του WordPress, στους οποίους μπορείτε να απευθύνεστε για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε.

Δείτε εδώ ορισμένα από τα μεγαλύτερα websites που χρησιμοποιούν WordPress.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε έστω και λίγο στο να πάρετε τη σωστή απόφαση. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310-312908 ή στο info@flipside.gr.

Giannis Sarridis

Συντάκτης Giannis Sarridis

Account Manager at Flipside Digital Marketing

Περισσότερα άρθρα του Giannis Sarridis

Αφήστε μια Απάντηση