Skip to main content

Αντίο “view image” –> “save as”! Google εικόνες, changing!

Όσοι χρησιμοποιείτε καθημερινά το Google Images (Google Εικόνες) ως πηγή εύρεσης φωτογραφιών θα το έχετε παρατηρήσει:

Από το τέλος του περασμένου μήνα, η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης έχει ανεβάσει κατά τι τον βαθμό δυσκολίας χρήσης των (full size) φωτογραφιών που βρίσκουμε “εντός της”.

Για την ακρίβεια, έχει κάνει πιο δύσκολο να αποθηκεύσουμε τις εκάστοτε φωτογραφίες χωρίς να επισκεφθούμε πρώτα την πρωτογενή πηγή τους, το site δηλαδή από το οποίο προέρχονται.

Συμφωνία με Getty Images

Η αλλαγή ακολούθησε μετά από ειδική συμφωνία της Google με τον φωτογραφικό κολοσσό Getty Images. Ανάμεσα σε άλλα, η συμφωνία ορίζει την αφαίρεση της επιλογής “view image” από το περιβάλλον και τα αποτελέσματα των google images.

Η αφαίρεση του συγκεκριμένου κουμπιού σημαίνει ότι πλέον δεν μπορούμε να “ανοίγουμε” τις εικόνες σε πλήρες μέγεθος. Επίσης, δεν μπορούμε να τις αποθηκεύουμε χωρίς να πρέπει πρώτα να “περάσουμε” από την πρωτογενή του πηγή.

 

google εικόνες

Αυτή είναι η αρχή

Σύμφωνα με την ίδια συμφωνία η επιλογή “search by image” θα αφαιρεθεί επίσης σε δεύτερο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που βρούμε μία εικόνα που μας ενδιαφέρει σε μικρό μέγεθος θα είναι πλέον πιο δύσκολο να την ψάξουμε online σε άλλα μεγέθη κι εκδοχές.

Οι μικρο-αλλαγές αυτές δεν έχουν ακριβώς σκοπό να μας απαγορεύσουν να χρησιμοποιούμε φωτογραφίες χωρίς να επισκεφθούμε το site τους πρώτα. Έχουν σκοπό να μας αποτρέψουν να ακολουθούμε άκριτα και κατά κόρον αυτή την τακτική, για λόγους φυσικά πνευματικών δικαιωμάτων.

Φωτογράφοι και δημιουργοί δεν έχουν σταματήσει να κατηγορούν την Google ότι το έκανε παραπάνω από εύκολο για όλους να οικειοποιούνται έργα τους. Χωρίς καμία άδεια, αμοιβή ή έστω απόδοση credit.

Παρ’ όλα αυτά, όσοι δεν βάζουν μυαλό μπορούν να παρακάμψουν αυτό το βήμα:

Κάνοντας δεξί κλικ πάνω στη φωτογραφία που θέλετε κι επιλέγοντας να την “ανοίξετε” σε νέο παράθυρο στην ουσία πραγματοποιείτε την ίδια εντολή με το “view image”.

Είστε έτοιμοι να αποθηκεύσετε την φωτογραφία σας! Αν θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα για τον μαγικό κόσμο της Google, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο της Flipside!

Alkisti Georgiou

Συντάκτης Alkisti Georgiou

Account Manager at Flipside Digital Marketing Digital Marketing & Social Media | New Media Journalism | Professional Content

Περισσότερα άρθρα του Alkisti Georgiou

Αφήστε μια Απάντηση