Skip to main content

Ο αντίκτυπος των social media στη στρατηγική SEO αποτελεί και θα αποτελεί μάλλον για πάντα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στο χώρο του digital marketing. H συζήτηση επικεντρώνεται πιο συγκεκριμένα στο κατά πόσο βοηθούν τα social media στις προσπάθειες σας για μία καλύτερη κατάταξη στη Google.

Βοηθούν τα social media, λοιπόν;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, όχι όμως με τον άμεσο τρόπο που νομίζετε!

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως είναι τελείως απίθανο να μάθουμε κάποτε με σιγουριά τι ακριβώς συμβαίνει με τον αλγόριθμο της Google, εκτός αν κάποιος που εργάζεται εκεί αποφασίσει να μας τα πει όλα. Μέχρι τότε, βασιζόμαστε σε στρατηγικές που δημοσιεύουν οι ειδικοί του χώρου αλλά και σε διάφορα case studies που κυκλοφορούν.

Το 2010, ο Matt Cutts, πρώην επικεφαλής της Web Spam team της Google, επιβεβαίωσε με βίντεο ότι η εταιρία χρησιμοποιεί links από το Facebook και το Twitter ως ranking signals.

To 2014, ο ίδιος δημοσίευσε ένα βίντεο απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, λέγοντας πως η Google συμπεριφέρεται στις σελίδες του Facebook και του Twitter σαν οποιαδήποτε άλλη σελίδα αλλά όχι σαν ranking factor.

Πως μπορούν όμως να βοηθήσουν τα Social Media τη στρατηγική SEO σας;

Αύξηση επισκεψιμότητας στο website σας

social media seo

Η επισκεψιμότητα αποτελούσε πάντα έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κατάταξης στα αποτελέσματα της Google. Τα social media επηρεάζουν την επισκεψιμότητα του website σας καθώς δίνουν τη δυνατότητα προβολής του περιεχομένου του σε ένα τεράστιο αριθμό ατόμων. Όσο περισσότεροι μοιράζονται το περιεχόμενο σας στο δίκτυο τους, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η επισκεψιμότητα, με αποτέλεσμα να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα στην κατάταξη.

Τα προφίλ σας στα social media εμφανίζονται στα αποτελέσματα της Google

Τα προφίλ σας στα social media εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, συνήθως στην πρώτη σελίδα. Οπότε μία πολύ καλή κίνηση για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στο website σας είναι να δημιουργήσετε ένα προφίλ στα social media, έχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την επιχείρηση σας και φυσικά link που θα οδηγεί στο website σας.

Το περιεχόμενο σας φτάνει σε περισσότερα άτομα

social media seo

Στις μηχανές αναζήτησης, οι χρήστες ανακαλύπτουν το περιεχόμενο σας μόνο αν το ψάξουν με κάποια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί. Στα social media όμως, το περιεχόμενο σας εμφανίζεται μπροστά σε χρήστες που δεν το αναζήτησαν ενεργά, μέσω διαφήμισης.

Όσοι περισσότεροι δουν το περιεχόμενο σας στα social media, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στο website σας και έτσι να πετύχετε μία καλύτερη κατάταξη.

Τα social media είναι και αυτά μηχανές αναζήτησης!

Οι χρήστες δεν χρησιμοποιούν μόνο τις μηχανές αναζήτησης για να ψάξουν κάτι που τους ενδιαφέρει. Τα social media, όπως το Facebook, διαθέτουν αρκετά ισχυρές μηχανές αναζήτησης δίνοντας την ευκαιρία στους χρήστες να ανακαλύψουν τη σελίδα σας και το περιεχόμενο σας. Γι΄αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να βελτιστοποιήσετε τις σελίδες σας στα social media καθώς και το περιεχόμενο τους με σχετικές λέξεις-κλειδιά, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να σας ανακαλύψει κάποιος.

Social Media και Local SEO

social media

Όπως γνωρίζουμε το λεγόμενο NAP (name, address, phone number) της επιχείρησης σας, παίζει σημαντικό ρόλο στο local SEO.

Αν έχετε καταχωρίσει σωστά τις παραπάνω πληροφορίες σε όλα τα προφίλ σας στα social media καθώς και στο website σας, η Google θα θεωρήσει την επιχείρηση σας περισσότερο αξιόπιστη, βοηθώντας έτσι την κατάταξη σας στα αποτελέσματα local SEO. Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε παντού τα ίδια ακριβώς στοιχεία.

Επιπλέον, οι περισσότερες πλατφόρμες social media, έχουν τη δυνατότητα του geo-tagging. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να σας ανακαλύψει περισσότερος κόσμος.

YouTube SEO

social media

Τα βίντεο του YouTube κατέχουν εξέχουσα θέση στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βελτιστοποιήσετε όλα τα βίντεο σας στο YouTube, χρησιμοποιώντας κατάλληλες λέξεις-κλειδιά στην περιγραφή και στον τίτλο του βίντεο.

Συμπερασματικά

social media

Όπως θα διαπιστώσετε από όλα τα παραπάνω, τα social media παίζουν σημαντικό ρόλο στη στρατηγική SEO σας, χωρίς όμως να μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την κατάταξη σας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Λειτουργούν κυρίως σαν ένα μέσο για να εμφανιστεί το περιεχόμενο σας σε περισσότερο κόσμο, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση της επισκεψιμότητας στο website σας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310-312908 ή στείλτε μας μήνυμα στη φόρμα επικοινωνίας

Giannis Sarridis

Συντάκτης Giannis Sarridis

Account Manager at Flipside Digital Marketing

Περισσότερα άρθρα του Giannis Sarridis

Αφήστε μια Απάντηση